Er du redd for kreft?

Kreft er en av de hyppigste og alvorligste sykdommer vi har i Norge. 
I 2007 fikk 25 943 personer kreft, 14 001 menn og 11 942 kvinner. 
Prostatakreft er den hyppigste kreftformen blant menn,  med 4391 nye tilfeller i 2007 
og brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner,  med 2761 nye tilfeller i 2007. Kilde:http://www.kreftregisteret.no/no/Generelt/Fakta-om-kreft/Kreftsykdommer/

 

Er du redd for kreft?
Da vil du kanskje like denne unike drikken....
...som inneholder kun 2 kalorier per kopp, øker karbohydrat -og fettforbrenningen, forbedrer kondisjonen, beskytter mot en rekke krefttyper, beskytter mot diabetes, styrker immunforsvar, minsker sannsynligheten for lærevansker, minsker stress, beskytter mot HIV,  beskytter mot inflammatorisk tarmsykdom, beskytter mot dårlig ånde, forbedrer humøret, minsker sannsynlighet for parkinsons sykdom, forbedrer mentalt fokus og beskytter mot hjertesykdommer?

For godt til å være sant?
Vel, forskningen sier det motsatte.
Samtlige av de positive helseeffektene som nevnes ovenfor
er vist i forskning og komme ved inntak av grønn te.

De fleste av disse positive helseeffektene kommer fra det høye innholdet av polyfenoler og andre antioksidanter, hovedsaklig kommer helseeffektene fra epigallocatechin gallate (EGCG) som finnes i store mengder i grønn te, og som også har blitt populært i kosttilskudd, med god grunn.

En rekke av helseeffektene kommer også fra koffeinet i te, som f. eks økning av karbohydrat -og fettforbrenningen, forbedring av kondisjonen, forbedret humør og økt mentalt fokus. Mange av de nevnte effektene kommer både fra koffein og EGCG (grønn te).

Nå vil jeg gå nærmere inn på noen av de viktigste helseeffektene, og avslutte artikkelen med informasjon om  potensielle helserisikoer ved inntak av te.

Positive helseeffekter ved inntak av te
Økt forbrenning (ref: 2)
En undersøkelse postet i 'The American Journal of Clinical Nutrition', som målte fettforbrenningen i friske menn, hvor en gruppe inntok et grønn te ekstrakt og den andre gruppen fikk et placebo, ble det vist at personene som fikk et grønn te ekstrakt økte sin 24 timers kaloriforbruk (forbrenning) med hele 4 % sammenlignet med placebo-gruppen, mens behandlinger med like store mengder koffein som det som fulgte med i grønn te ekstraktet ikke hadde noen effekter på kaloriforbruket. Andre undersøkelser har vist lignende effekter, og man kan trygt konkludere med at Grønn te effektivt øker fettforbrenningen, og selv om 4 % kanskje ikke høres mye ut, så er det langt bedre enn de fleste andre kosttilskudd som er laget for å øke forbrenningen. Med mindre man bruker risikofylte midler som f. eks amfetamin tror jeg ikke det finnes noen andre midler som øker fettforbrenningen like effektivt som et grønn te ekstrakt (EGCG).

Forbedret kondisjon (ref: 3, 4)
Undersøkelser viser at grønn te forbedrer kondisjonen. En undersøkelse gjort på mus (ref: 3) viste til en 30 % lenger utholdenhet i løpetester på mus som ble gitt grønn te ekstrakt, og undersøkelslen konkluderer med at dette skyldes økt metabolsk kapasitet og økt bruk av fett som energikilde i skjelettmuskulaturen under trening. En annen undersøkelse (Ref; 4) viser at koffein øker kapasiteten i godt trenede syklere, noe som altså viser at både grønn te ekstrakt alene og koffein gir forbedret kondisjon, så i sammen blir dette er veldig godt prestasjonsfremmende middel.

Beskyttelse mot kreft (ref: 5, 6, 7, 8, 9, 10)
Det er veldig mange undersøkelser som viser til at grønn te minsker sannsynligheten for en rekke typer av kreft, og selv om man aldri kan være 100 % sikkert på noe vil jeg si at denne effekten av grønn te er så godt som fullstendig bevist.
De fleste undersøkelsene viser til EGCG som det aktive stoffet i grønn te som bidrar til disse effektene, og blant krefttypene EGCG beskytter mot finner man blant annet lungekreft, prostatakreft og brystkreft. (ref: 5)
EGCG skal være spesielt effektivt mot brystkreft, i følge en undersøkelse gjort av 'University of California' minsker grønn te veksten av brystkreft med en direkte 'anti-proliferative' effekt på kreftsvultsene (red. kommentar: jeg har ingen anelse hva 'anti-proliferative' betyr).

Andre stoffer som beskytter mor kreft: 
Rødvin (virkestoff: resveratrol). 
Blåbær (virkestoff: pterostilbene). 
Hvitløk (virkestoff: cysteine).

Beskyttelse mot diabetes (ref: 11)
Enkelte undersøkelser viser til at grønn te (men ikke andre typer te) kan hjelpe til med å forhindre utvikling av diabetes, men det kreves flere undersøkelser for å bekrefte denne effekten.

Forbedrer Mentalt fokus (ref: 12, 13, 24, 16, 17, 24, 25)
Inntak av aminosyren L-theanine, som nesten bare er å finne i te-planten, gjør mennesker mer beroliget og mentalt fokusert, dette kommer fram i en undersøkelser gjort  på mennesker av 'City University of New York' i septemter 2007 (ref: 12, 13).
Koffein har også lignende egenskaper, noe som tyder på at te effektivt kan brukes for å øke konsentrasjonen, f. eks ved eksamens-prøver, eller ved idretter som f. eks golf.

En japansk undersøkelse gjort i 2006 viser til at grønn te, også minsker sannsynligheten for lærevansker, noe som sannsynligvis skyldes innholdet av virkestoffet EGCG, som passerer gjennom blod-hjerne barrieren. (ref: 16).

Undersøkelser viser også at te minsker tress ved at det minsker nivået av stress-hormonet kortisol i kroppen. En undersøkelse gjort av 'University College London' viser at personer som drikker te har et 20 % større fall i kroppens kortisol-nivå 50 minutter etter en stressfull hendelse, sammenlignet med en placebo-gruppe. (ref: 17).

Styrker immunforsvarer (ref: 14)
Den samme aminosyren som øker mentalt fokus er også vist i undersøkelser å styrke immunforsvaret hos mennesker. En undersøkelse gjort på Brigham and Women's Hospital i april 2003 viser at personer som drikker te har opptil 5 ganger høyere produksjon av anti-bakterielle proteiner, noe som indikerer et sterkere immunforsvar. (ref: 14)

Beskytter mot HIV (ref: 14, 18, 19)
Som et resultat av et styrket immunforsvar vil også te beskytte mot HIV-smitte. Stoffet EGCG, som finner i grønn te, har en rekke undersøkelser som viser til dette, men nye undersøkelser viser at stoffene Theaflavins og Thearubigins, som finnes i svart te, kanskje kan gi enda bedre beskyttelse mot HIV. Effektene av te er uansett så store at professor Mike Williamson ved University of Sheffield mener at te kan minske sannsynligheten for å bli smittet av HIV, samt minske spredningen og også øke livskvaliteten til de som er smittet av HIV. (ref: 18, 19)

Beskytter mot tarmsykdom (ref: 20)
Undersøkelser viser også at polyfenolet EGCG kan brukes til å forhindre og behandle inflamatorisk tarmsykdom. (ref: 20)

Andre positive effekter (ref: 21-23, 26)
Beskyttels mot dårlig ånde: Forskere ved 'University of Chicago' mener at polyfenolene i te minsker veksten av bakterier som skaper dårlig ånde. (ref: 21)
Forbedret humør: Koffein-innholdet i te øker kroppens nivå av stoffet 'serotonin', noe som resulterer i et forbedret humør. (ref: 22)

Minsket sannsynlighet for parkinsons sykdom hos menn: Undersøkelser viser tydelig at koffein minsker sannsynligheten for parkinsons sykdom hos menn, men ikke kvinner. Grunnen til at koffein har denne effekter er foreløpig et mysterie. (ref: 23)
Beskytter om hjertesykdommer i eldre personer: En undersøkelse (ref: 26) viser at koffein ved å minske nivået av 'cAMP' i hjertecellene betraktelig minsker sannsynligheten for hjertesykdommer, men den beskyttende effekten ble ikke funnet i personer ned veldig høyt blodtrykk, og heller ikke i personer som er yngre enn 65 år.

Helserisikoer og annen informasjon (ref: 27-37)
Mesteparten av de positive effektene grønn te gir forsvinner om det inntas samtidig som kassein-proteiner (ref: 27, 28, 29), derfor bør man ikke innta melkeprodukter samtidig som grønn te.
Et høyt inntak av koffein under graviditet øker sannsynligheten for spontan abort (ref: 31, 32, 33), koffein-inntaket til gravide kvinner bør derfor minimeres.

Te inneholder fluoride, noe so kan gi en rekke negative helseeffekter ved overdrevet inntak. (ref: 34, 35)
Overdrevet inntak av koffein er forbundet med en rekke negative helseeffekter, som f. eks søvnproblemer (ref: 36, 37). Te inneholder dog veldig små mengder av koffein, så med mindre du inntar ekstreme mengder med te innenfor en kort tidsperiode vil det nok ikke by på noen problemer.

Inntaksmuligheter 
Den enkleste måten å høste disse positive helseffektene på er ved å kjøpe grønn te i butikken. De største merkene i Norge er Lipton og Twinings. Lipton leverer blandingste (tilsatt smak) og Twinings leverer både blandingste og ren te. Te som er tilsatt smak inneholder litt mer kalorier enn de ca 2 kaloriene en kopp med ren grønn te gir, men det er fortsatt en veldig kalorifattig drikk.

 

 

 

Så er du redd for kreft....er det vel bare en ting å si....

DRIKK GRØNN TE!!


 

Les mer nyttig info HER!

Kilde; iform

 

 

 

  • 20.04.2011 kl.23:02 i Tips og ideer
  • 6 søte fotspor
  • Permalenke
Image and video hosting by TinyPic

6 søte fotspor

MonicaHerrefossRealWorld!

20.04.2011 kl.23:08

Fin blogg :)

Ha en fin påske videre!

Niina

20.04.2011 kl.23:36

Åh det var mye informasjon! Men ja, er nok redd for det. Tenker dog ikke så my på det..

Mens jeg er her, kan du vær så snill gjøre meg en liten tjeneste som tar 30 sek? Gå inn på https://www.facebook.com/netcom?sk=app_129167343816441 og stem på forslag nummer 3 er du snill, "pappa har vært..". Tror man må like siden først men er bare å unlike den rett etter. Om du ikke finner pollen så er den under The Wall - Vinn billetter.. :-)

fru Lyng

20.04.2011 kl.23:38

Niina:

ja det er mye ... men utrolig interessant.

Har ikke noen facebook profil;/

20.04.2011 kl.23:40

flott blogg,nei er redd for og få ALS det er en grusom sykdom det er min største frykt og få,men kreft er skummelt med der er det håp,als er det ingen kur.

ha en kjempefin påske

fru Lyng

20.04.2011 kl.23:42

Anonym:

Hva er ALS?

ja det er mange grusomme og fryktfulle sykdommer. Det er helt klart.

Jo takk det samme. Nyt fridagene;)

Janne
Wow, visste ikke at det var såå mange helsefordeler ved å drikke grønn te, jeg gjør det fra før av, og skal ihvertfall fortsette med det nå! :) Takk for info :)

Gi meg din kommentar

fru Lyng

fru Lyng

40, Hamar

------------------------------------ besøkende leser nå min blogg
------------------------------------ Jeg er ei dame med sterke meninger. Og jeg står for de!! Stort sett smilende og blid, men kan knurre! Jeg er gift med verdens herligste mann, og vi har to herlige barn, Go`gutten Leo Alexander, og go`jenta Emma Victoria. Blogger om det jeg finner interessant og som opptar meg..så det blir mye interiør, hus og hage...samt mine gull og mitt liv. En blogg for venner og familie. Men syns det er veldig kos at du stikker innom. Lurer du på noe...send meg en mail frulyng@me.com

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Arkiv

hits