Overflod av epler?

Ja det er mange som tar eplene rett fra hagen om dagen.
Mange har allerede høstet de.
Og har du mye epler...så fant jeg i dag noen deilige oppskrifter jeg vil dele med dere.

Klare??

Tilslørte bondepiker

Tilslørte bondepiker. Foto: Magnar Kirknes

Ingredienser

 


Antall porsjoner: 4 

8-10 epler 
1 - 1 1/2 dl sukker 
1 dl vann 
1 vaniljestang, del i to og skrap ut frøene 
1 kanelstang 
3 dl fløte 
3 dl loffsmuler 
3 ss smør 
3 ss sukker 

Fremgangsmåte

 

Begynn med eplemosen: Rens eplene og skjær dem i grove biter.
Ha eplebitene, sukker og vann i en kasserolle. Tilsett kanelstang og vanilje.
Kok opp og la det småkoke til eplebitene er helt møre.
Avkjøl eplemosen.

Smelt smør og sukker sammen i en stekepanne, tilsett loffsmulene og stek
til det blir gyllent og sprøtt.

Visp fløten til myk krem.

Anrett eplemos, sprø smuler og krem lagvis i porsjonsglass eller i en glassbolle.

Tips: Har eplene et tykt skall bør de skrelles før de kokes.
Lag en karamellisert eplemos - smelt sukkeret til karamell og tilsett vannet.
La karamellen koke et par minutter og ha i eplene, fortsett som vanlig.

Istedet for stekte loffsmuler kan du bruke knuste Maryland cookies (skal ikke stekes).
Du kan også variere loffsmulene ved å bruke litt kakesmuler, hasselnøtter, havregryn o.s.v.
Lag din egen blanding.

 

Mormors eplekake

Mormors eplekake. Foto: Magnar Kirknes

Ingredienser

 


1 dl smeltet smør 
4 egg 
3 dl sukker 
6 dl hvetemel 
3 ts bakepulver 
2 dl matfløte 
5 store syrlige epler 
1 dl sukker 
1-2 ss kanel 
50 g kaldt smør 
Perlesukker 

Fremgangsmåte

 

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det inn i eggedosisen. Rør inn smeltet smør og matfløte.

Hell røren i en springform (22 - 24cm) kledd med bakepapir.
Skrell eplene og skjær dem i tynne skiver. Bland epleskivene med sukker og kanel,
legg skivene tett i tett over kaken.
Skjær smøret i tynne skiver med en ostehøvel og legg det på toppen.

Dryss over perlesukker og stek kaken ved 170 grader i ca. 45 minutter.

Tips: Fordel 4 dl tykk vaniljekrem utover deigen før du legger på eplene.
Forleng steketiden med 5 - 10 minutter.

Dryss gjerne mandelskiver over kaken før steking.

Kaken kan også stekes i en liten langpanne (ca. 20 x 30cm).

Bakte, fylte epler

Bakte, fylte epler. Foto: Magnar Kirknes

Ingredienser

 


Antall porsjoner: 4 

4 mellomstore, faste epler 

Fyll: 
50 g valnøtter 
50 g marsipan eller kransekakemasse 
1/2 ts kanel 
40 g mykt meierismør 

Karamellsaus: 
HaPå (pålegg) 
Fløte 

Pisket krem, is eller vaniljesaus og hakkede nøtter til servering. 

Fremgangsmåte

 

Vask eplene godt og stikk ut kjernehusene.

Bland sammen smør, marsipan, kanel og hakkede valnøtter.

Sett eplene over i en smurt og passende ildfast form. Fordel fyllet i «kjernehusene»,
trykk det godt ned.

Bak eplene ved 180 grader i ca. 20 minutter. Eplene skal bli helt møre, test med en kakepinne.

Lag en tykk «karamellsaus» ved å varme pålegget HaPå sammen med litt fløte.

Tips:
En annen variant er å skrelle eplene, for så å rulle dem i en blanding av smør og sukker.

Disse deilige oppskriftene er laget av VG-kokk Lise Finckenhagen

 

Noen du vil teste ut??

 




  • 29.10.2011 kl.14:34 i Deilige kaker og desserter
  • 2 søte fotspor
  • Permalenke
Image and video hosting by TinyPic

2 søte fotspor

mhmm....fikk i vann i munnen...så mye godt :D Bakte fylte epler hørtes spennende ut!

Mamma til lille Majken

29.10.2011 kl.20:26

ÅÅh her var det jammen mye godt!! Skulle ønske vi hadde epletre i hagen, for elsker eplekaker etc! :)
Synd å se at så mange lar deilige, røde epler bli hengene på treet å råtne istedenfor å gjøre noe med dem!
Ha en fortsatt fin halloween helg :)

Gi meg din kommentar

fru Lyng

fru Lyng

40, Hamar

------------------------------------ besøkende leser nå min blogg
------------------------------------ Jeg er ei dame med sterke meninger. Og jeg står for de!! Stort sett smilende og blid, men kan knurre! Jeg er gift med verdens herligste mann, og vi har to herlige barn, Go`gutten Leo Alexander, og go`jenta Emma Victoria. Blogger om det jeg finner interessant og som opptar meg..så det blir mye interiør, hus og hage...samt mine gull og mitt liv. En blogg for venner og familie. Men syns det er veldig kos at du stikker innom. Lurer du på noe...send meg en mail frulyng@me.com

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Arkiv

hits